SEO = Search Engine Optimization

Ce este SEO? Este o intrebare pe care o primesc destul de frecvent iar aici la webdape.com doresc sa vorbesc destul de mult despre SEO! SEO vine de la Search Engine Optimization adica tradus optimizarea unui site pentru motoarele de cautare! Ce sunt motoarele de cautare? Sunt acele site-uri unde cautam totul iar cel mai cunoscut este Google dar mai sunt alte cateva destul de folosite cum ar fi Bing, Yahoo, Yandex, Baidu etc.

Cum functioneaza aceste motoare de cautare si de unde stiu ele de site-ul tau? Ei bine aceste site-uri folosesc niste roboti virtuali numiti spideri care acceseaza site-ul tau il analizeaza si il indexeaza in cautarile lor. Cum afla ele de site-ul tau? Pai fie de la tine in cazul in care il introduci tu in sistemul lor, ori fie de la alte site-uri unde apare un link catre site-ul tau!

Cum se poate optimiza un site sa ajunga primul in google?

Cu totii stim ca, cel mai cunoscut motor de cautare este google si cam singurul care conteaza cu adevarat. Celelalte sunt foarte putin folosite iar la nivel de Romania celelalte motoare de cautare sunt practic inezistente asa ca o sa trebuiasca sa va concentrati asupra lui google.

Toate motoarele de cautare folosesc un algoritm matematic pentru pozitionarea site-urilor in pagina pentru anumite cuvinte cheie cunoscute ca si “keywords”. Cel mai complex astfel de algoritm dupa cum este de asteptat il are google. Daca in urma cu cativa ani era suficient sa ai cat mai multe link-uri catre site-ul tau pe alte site-uri ( acestea sunt cunoscute ca si backlinks) ca sa ajungi cat mai sus in google, datorita faptului ca acesta le considera ca si recomandari.

SEO pentru un site mai bun

Acum insa lucrurile stau total diferit deoarece aceasta practica de a avea cat mai multe backlinks (cunoscuta ca si backlink building) a dus la foarte mult spam. Practic detinatorii de site-uri introduceau link-uri peste tot pe net pe toate site-urile unde puteau face asta doar sa optina acel mult dorit locul unu in google! In contiuare unele motoare folosesc un astfel de algoritm dar dupa cum am spus nu o sa aveti prea multe beneficii de la acestea!

Cum se optimizeaza SEO un site in 2017?

In ziua de astazi se pune accent pe calitate unui site! Si cand spun calitate nu ma refer la un site cu un design frumos si impopotanat ci la calitatea continutului de pe un site. Dar si pe o functionalitate cat mai performanta a site-ului! Si o sa incerc sa detailez pe scurt aceste doua aspecte! Urmand ca pe viitor sa le dezvolt mai pe larg in articole dedicate.

1. Continut de calitate. Prin asta se intelege continut original si calitativ. Ce fel de continut ar trebuii sa aiba un website? In primul rand text acesta fiind singurul pe care motoarele de cautare il pot citi cu adevarat de aceea pozele si clipurile trebuie sa aiba o descriere pentru o optimizare mai buna a site-ului. Atat textul cat si continutul media al site-ului trebuie facut pentru vizitatori si nu pentru SEO! De ce? Pentru ca un alt aspect foarte important in optimizarea site-ului este rata de respingere a vizitatorilor (bounce rate) cat si rata de retinere a vizitatorilor, adica cu cat un vizitator sta mai mult pe site-ul tau si cu cat se va reintoarce mai mult cu atat google va considera site-ul tau unul bun si il va pozitiona mai sus. Deci un continut de calitate si atractiv este cheia pentru o pozitionare mai buna in google!

Ce este SEO

2. Functionalitatea siteului. Aici trebuie sa tineti cont de cateva lucruri! In primul rand un site trebuie sa fie responsiv (adica sa functioneze pe toate dispozitivele in conditii optime) google a inceput inca din 2015 sa puna la coada listei acele site-uri care nu sunt functionale pe mobil care nu sunt mobile friendly. Un alt aspect care conteaza este viteza de incarcare a site-ului, un site rapid nu este doar bun pentru utilizatori dar si bun pentru SEO, asa ca o sa trebuiasca sa cereti inca de la inceput design-urului sau programatorului sa va faca un site rapid. Iar daca va hotarati sa-l faceti dumneavoastra trebuie sa va informati bine despre cum puteti mari viteza site-ului la fel daca folositi wordpress o sa trebuiasca sa gasiti o tema care se incarca rapid, la fel o sa a trebuiasca un hosting rapid.

Trebuie sa stiti ca si siguranta site-ului este foarte importanta. De aceea daca aveti un site care ofera servicii sau un magazin online este obligatoriu sa folositi protocolul https pentru asta o sa aveti nevoie de un certificat SSL. Inca de anul trecut google incurajeaza folosirea acestui protocol si favorizeaza site-urile care il folosesc.

Desi google sustine ca daca ai un continut de calitate nu ai nevoie de backlinks totusi este bine sa obtii cateva astfel de link-uri de la alte site-uri cu autoritate. Insa nu trebuie sa exagerezi cu acestea sa nu para ca sunt spam. Insa acestea sunt folosite in special de cei care activeaza pe nise unde concurenta este foarte mare. In teorie nu o sa ai nevoie de foarte multe backlink-uri daca ai continut de calitate si un site bun!

Cam asta ar fi despre ce este SEO o sa revin cu mai multe articole unde o sa explic fiecare din aspectele optimizarii pentru motoarele de cautare pe larg si o sa incerc sa va vand cateva ponturi din experienta proprie asa ca urmariti articolele viitoare! Intre timp ne puteti urmarii pe youtube, facebook si twitter!

Totul despre ce este SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published.