site mobil si importanta sa

Importanta unui site mobil optimizat pentru toate device-urile

De ce este important sa ai un site optimizat pentru mobil?

Este extrem de important sa ai un site optimizat pentru toate device-urile! Daca pana in urma cu cativa ani mai toate site-urile erau facute doar pentru PC in ziua de astazi este foarte important ca site-ul tau sa functioneze perfect pe toate dispozitivele! 

site mobil si importanta saSite-urile care functioneaza perfect pe toate dispozitivele sunt numite site-uri responsive. Si sunt la ora actuala foarte populare. Practic template-ul site-ului este conceput in asa fel incat sa se adapteze la orice tip de rezolutie ar avea ecranul. Ca sa obtii un astfel de design trebuie combinat atat CSS-ul site-ul cat si HTML-ul astfel incat site-ul sa arate perfect pe absolut orice device!

Inca din anul 2015 cel mai important motor de cautare Google a anuntat asa numitul mobilegedon , adica Google a anuntat ca orice site care nu este mobile friendly sau care nu are si o varianta mobile va fi penalizat si trimis la coada cautarilor. Acesta decizie a fost luata pe buna dreptate avand in vedere ca internetul este folosit in proportie de peste 60% de pe dispozitive mobile! Practic toata lumea are un telefon mobil cu acces la internet in buzunar si cauta ceea ce-l intereseaza direct pe telefon, de aici si decizia perfect justificata a gigantului Google de a penaliza site-urile non mobile!

Cum sa ne facem site-ul mobil?

La aceasta intrebare este necesar un articol separat pentru ca sunt foarte multe de spus! Totusi o sa incerc sa dezvolt un pic subiectul aici! Dupa cum spuneam mai sus pentru un site mobil este nevoie de o combinatie perfecta de html si css! Daca nu aveti abilitati de designer sau de programator trebuie sa stiti ca se gasesc sabloane (template) atat gratuite cat si contra cost pe internet care sunt foarte usor de modificat si adaptat nevoilor dumneavoastra. Sau pur si simplu puteti apela la un webdesigner dar aici noi incercam sa oferim solutii celor care incearca sa se descurce singuri de acasa!

Un alt lucru super este faptul ca in ziua de astazi aproape toate sabloanelor wordpress sunt mobile friendly asa ca trebuie doar sa va instalati wordpress-ul pe site si sa cautati o tema pentru site-ul vostru si astfel o sa aveti un site perfect functional mobile friendly!

Cum verificam daca un site este mobil friendly?

Acest lucru este simplu este deajuns doar sa intrati pe site-ul vostru direct de pe un dispozitiv mobil! Daca totusi sunteti curiosi cum arata pe diferite dispozitive sa stiti ca sunt site-uri care pot simula acest lucru pentru dumneavoastra cautati pe google o sa gasiti sigur!

O alta metoda foarte eficenta in special atunci cand lucrezi la site si nu ai vrea sa tot pierzi timpul accesand site-ul pe diferite dispozitive, puteti simplu sa ajustati cu ajutorul mouse-ului dimensiunea browser-ului dumneavoastra, adica micsorati fereastra in care site-ul dumneavoastra este deschis iar acesta daca este responsiv o sa-si ajusteze dimensiunile si continutul in functie de rezolutia browser-ului!

Ce facem in cazul unui site vechi ca sa fie responsiv?

Ei bine sa stiti ca nu este chiar atat de usor sa transformi un site classic in unul mobil friendly! Depinde foarte mult de scriptul folosit sau de cms-ul folosit. Cel mai usor de convertit site de la clasic la responsiv este un site care este construit pe platforma wordpress practic o sa trebuiasca doar sa schimbati tema folosita cu una responsiva!

site mobile friendly

Dar totusi ce ne facem in cazul altor site-uri? Pai daca site-ul este construit folosind un html si css simplu este destul de usor o sa trebuiasca sa lucrati la design in asa fel incat sa se potriveasca pe toate dispozitivele atenti totusi fara a modifica structura de URL-uri a site-ului! Dar daca site-ul foloseste un script complex atunci lucrurile pot devenii foarte complicate de aceea multi au optat sa-si construiasca o versiune a site-ului doar pentru mobil pe un subdomeniu (m.domeniu.ro) si sa redirectioneze tot traficul mobil catre acea versiune a site-ului fiind o farianta mult mai usoara in unele cazuri decat sa convertesti intreg site-ul, aceasta fiind deasemenea o varianta agreata de Google!

Optimizarea unui site vechi pentru mobil poate fi cateodata o adevarata bataie de cap in unele cazuri. Dar este absolut obligatorie avand in vedere ca foarte multa lume foloseste mobilul pentru a intra pe internet. Iar site-ul trebuie sa functioneze si sa arate perfect atat pe PC cat si pe mobil. Site-ul trebuie facut in primul rand pentru vizitatori si pe urma pentru motoarele de cautare, va spun asta pentru ca am vazut multi detinatori de site care adauga doar urmatorul  meta tag site-ului : <meta name=viewport content=width=device-width, initial-scale=1> . Ceea ce va face ca site-ul vostru sa para mobile friendly in ochii lui google dar totusi site-ul va arata dezastruous pe mobil!

O  sa  revin cu mai multe articole pe aceasta tema fiind una extrem de complexa si care zic eu merita aprofundata!

site pentru mobil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *